SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile witaminy c

  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 942 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Najczęstsze błędy żywieniowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4767 Data: 2017-09-15 11:28:48
  • Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15276 Data: 2018-01-11 10:27:19
  • Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8277 Data: 2020-05-22 10:54:51
  • [...] powyżej 60 lat. Wg innych źródeł, wśród pacjentów z niedokrwistością tylko około 1-2% przypadków jest spowodowanych niedoborem witaminy B12. Witaminę B12 warto podawać, o ile stwierdzi się jej niedobory poprzez badania laboratoryjne (np. stężenie kwasu metylomalonowego, MMA, w moczu rośnie w przypadku niedoborów witaminy B12). Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1017 Data: 2021-10-30 09:56:17
  • 6 mitów dotyczących żywności ekologicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich ​organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywa​ją i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1641 Data: 2020-02-02 08:15:43
  • [...] innych chemicznych dodatków. Za zaletę można uznać także niską kaloryczność takiej diety, jest to szczególnie ważne dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów.  Minusy O ile wśród osób redukujących, niska kaloryczność diety jest plusem, tak u całej reszty niekoniecznie. Niska wartość energetyczna większości produktów może utrudnić zebranie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3224 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • Prowadząc zdrowy styl życia, liczymy na to, że spowolnimy proces starzenia organizmu, a to ostatecznie doprowadzi do długiego i zdrowego życia. Rodzi się jednak pytanie, ile tak naprawdę mamy kontroli nad procesem starzenia się? Chociaż nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8123 Data: 2019-01-18 12:35:45
  • Tania dieta na masę, jak tanio jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24631 Data: 2019-11-12 23:44:38
  • Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który obfituje w pomarańczowych i żółtych owocach oraz warzywach. Oczywiście istnieją również inne jej źródła, jak choćby wątróbka czy warzywa liściaste. Witamina A może pomóc w utrzymaniu lepszej kondycji skóry, jak i ogólnego stanu zdrowia, poprzez ograniczenie szkód wyrządzanych przez wolne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2876 Data: 2020-07-13 13:58:01
  • Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4503 Data: 2020-09-01 09:11:23
  • Jeszcze kilka lat temu na siłowniach popularne było następujące zdanie: jeśli ktoś nie dba o zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości przerw w cyklach treningowych, organizm prędzej czy później sam upomni się o niezbędny odpoczynek. Jakże to prawdziwe... Najczęściej odbywa się to kosztem pojawienia się infekcji górnych dróg oddechowych - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4466 Data: 2021-03-26 10:16:05
  • Wegański styl życia może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wynika to przede wszystkim z dużej ilości witamin i minerałów, jakie zjadamy wraz z roślinnymi pokarmami, ale przyczynia się do tego również unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele z nich to produkty wysokoprzetworzone i często zawierają szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1048 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2849 Data: 2023-06-05 10:42:23
  • Makroskładniki – klucz do sukcesu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3369 Data: 2018-04-20 12:09:46
  • Laboratoria przyrody Królestwo roślin to dosłownie laboratorium przyrody. Tylko przy użyciu światła słonecznego, pierwiastków mineralnych i wody, rośliny produkują wszystkie, zasadnicze związki chemiczne, spotykane naturalnie w przyrodzie. Ze zwierzętami jest zupełnie inaczej… Zwierzęta zjadają rośliny, adoptując pochodzące z nich związki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2532 Data: 2021-11-29 17:14:27
  • Ciągła koncentracja wymagana jest nie tylko podczas nauki. Odgrywa ważną rolę również w zarobkowej pracy umysłowej, czy pracy fizycznej i treningach sportowych, ale także podczas prowadzenia pojazdów, zwiedzania nowych miejsc, a nawet gotowania. Suplementy mogą przynieść wiele korzyści, jednak warto pamiętać o konsultacji ze specjalistą, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 674 Data: 2023-07-20 21:38:25
  • [...] drganiami mięśni? Dobrze zaplanuje trening Przede wszystkim musisz dobrać odpowiednią intensywność treningu do Twoich możliwości. Zbyt obciążający trening może powodować nasilenie się mimowolnych skurczów. Dobrym sposobem jest również wykonywanie regularnego stretchingu. Tak zwany „cool down” po wysiłku będzie uspokajał układ nerwowy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4503 Data: 2022-08-02 11:16:55
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10750 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1455 Data: 2021-08-04 18:10:52